تغذیه و کاهش چربی خون

Reduction weightکاهش چربی خون: خون شما علاوه بر گلبول‌های قرمز و سفید، حاوی انواع مختلف چربی از جمله کلسترول و تری‌گلیسرید هم هست که بالا یا پایین  رفتن سطح این چربی‌ها در خون می‌تواند بدن شما را با مشکلاتی مواجه کند. حتما شما هم در مهمانی‌ها و دورهمی‌های خانوادگی، افرادی را دیده ­اید که لب به زرده تخم مرغ نمی‌زنند،

با استشمام بوی کره آب شده روی پلو، چهارستون بدنشان می‌لرزد و با ذره‌بین همه چربی های مرئی گوشت و مرغ را جدا می‌کنند! آیا این افراد بالا رفتن چربی خون را در گذشته تجربه کرده‌اند و حالا برای متعادل نگه­ داشتن سطح این چربی‌ها در خون و البته پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، خود را ملزم به رعایت یک برنامه غذایی سفت و سخت کرده‌اند؟ اما آیا این همه محدودیت درست است؟ بهترین برنامه غذایی برای پیشگیری از افزایش چربی خون چیست؟

چربی خون؛ طبیعی و غیر طبیعی

از میان همه چربی­های موجود در خون، تری‌گلیسرید و کلسترول (کلسترول خوب یا HDL و کلسترول بد یا LDL) از همه مشهورترند. آیا  مقدار طبیعی این چربی‌ها را می‌دانید؟‌

نوع چربی

مقادیر طبیعی

کلسترول تام

کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر

LDL

کمتر از ۱۳۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر

HDL

بیشتر از ۴۰ میلی‌گرم در دسی لیتر

تری‌گلیسرید

کمتر از ۱۵۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر

برای کاهش چربی خون یا پیشگری از ابتلا به هایپرلیپیدمی، توصیه‌های تغذیه‌ای زیر را رعایت کنید:

مصرف انواع تنقلاب پرچرب، پفک، شیرینی خامه‌ای، چیپس، بیسکوییت‌های کرمدار و… را محدود کنید زیرا حاوی چربی زیاد از نوع چربی­های مضر هستند.

قبل از طبخ غذا، همه چربی‌های مرئی گوشت و مرغ را جدا کنید.

مصرف لبنیات پرچرب، گوشت قرمز، کره، مارگارین،‌ روغن نارگیل و روغن خرما، روغن موجود در غذاهای آماده و شیرینی‌جات را محدود کنید. چربی موجود در این محصولات غذایی از نوع ترانس بوده یا کلسترول بالایی دارند.

مصرف روغن‌ها و محصولات غذایی حاوی امگا ۶ و امگا ۳ می‌توانند کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش دهند و البته از میزان تری‌گلیسیرید خون نیز می‌کاهند. منبع اصلی این اسیدهای چرب، غذاهای دریایی و روغن‌های گیاهی هستند.

زیتون و محصولات آن (دانه سبز یا سیاه،کره یا روغن)، روغن کانولا، آواکادو، بادام، فندق، گردو، کنجد، روغن ذرت، روغن سویا، تخمه کدو و آفتابگردان و بذرکتان، جزو روغن­های خوب طبقه‌بندی می‌شوند که باید در برنامه غذایی روزانه شما گنجانده شوند.

روغن جامد را برای همیشه از آشپزخانه خود بیرون کنید و به جای سرخ کردن غذاها، از روش‌هایی مثل آب‌پز ، کباب­پزی، بخارپز و… بهره ببرید.

تمشک، سیب (به‌ویژه باپوست)، توت فرنگی، انجیرخشک، الو، انبه، پرتقال، شاه توت، موز و … را در برنامه غذایی خود بگنجانید. فیبر محلول موجود در این میوه‌ها، کلسترول خون را کاهش می‌دهد.

مصرف شیر و لبنیات پرچرب را محدود کنید. شیرکاکائو و بستنی را جزو گروه شیر و لبنیات به ­حساب نیاورید چون چربی بالایی دارند.

مصرف نان و غلات بدون سبوس را محدود کرده و در عوض از انواع سبوس‌دار آن استفاده کنید.

 

کاهش وزن و کاهش چربی خون را در کلینیک چاقی دکتر علیزاده می توانید به صورت علمی تجربه کنید.