دکتر تغذیه!
راهنمایی های دکتر تغذیه درباره بیماریهای قلبی – عروقی
هفت علت مهم مرگ و میر در دنیا وجود دارد که یکی از آنها بیماریهای قلبی _ عروقی است. البته بیشتر مرگ و میر ناشی از این بیماری معمولا در سنین بالای ۶۵ سال رخ میدهد.
.
بیماری عروق کرونر قلب (همان رگهایی که وظیفه خون و اکسیژنرسانی به خود قلب را بر عهده دارند) از انواع شایع بیماریهای قلبی است و در مردان در حدود ۴۵ سالگی بروز میکند. اکثر زنان از سن ۵۵ سالگی به بعد به این بیماری مبتلا میشوند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطرند؟
عوامل خطر بیماریهای قلبی _ عروقی متعدد است. نوع تغذیه و سبک زندگی ماشینی در تهران و شهرهای بزرگ و صنعتی نیز باعث تشدید این عوامل شده است. از جمله مهمترین عوامل خطر بیماریهای قلبی _ عروقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- – سن
- – سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی _ عروقی
- – فشار خون بالا
- – بالا بودن سطح کسترول بد خون LDL
- – پایین بودن سطح کلسترول خوب خون HDL
- – بالا بودن سطح تری گلیسرید خون
- – بیتحرکی
- – استرس و خواب ناکافی
- – سیگار و استفاده از تنباکو
- – مصرف بیش از حد الکل
- – تغذیه نامناسب
- – چاقی (شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰)
نقش رژیم غذایی در پیشگیری از بیماریهای قلبی _ عروقی
انجمن قلب آمریکا در سال ۲۰۰۶ راهکارهای تغذیهای را برای عموم مردم دنیا پیشنهاد کرد که پیروی کردن از این دستورات میتواند نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی _ عروقی داشته باشد. ممکن است روش انجام برخی از این توصیه ها را ندانید و نیاز داشته باشید با یک دکتر متخصص تغذیه مشورت نمایید:
- انرژی مصرفی روزانه و فعالیت بدنی خود را در حد متعادل نگه دارید تا بتوانید به وزن ایدهآل برسید.
- از رژیم تغذیه پیروی کنید که مملو از میوه و سبزی باشد.
- نان و غلات سبوسدار و محصولات غذایی پر فیبر را در برنامه تغذیه روزانه خود بگنجانید.
- حداقل دوبار در هفته ماهی (به ویژه ماهیهای پرچرب) در برنامه تغذیه خود قرار دهید.
- از گوشت لخم و جایگزینهای گیاهی گوشت استفاده کنید.
- مصرف چربیهای هیدروژنه را در برنامه غذایی خود محدود کنید.
- مصرف نوشیدنیهای حاوی شکر را به حداقل ممکن برسانید.
- غذا را بسیار کم نمک یا بدون نمک آماده کنید.
- دریافت چربی اشباع را به ۷ درصد از کل انرژی روزانه و دریافت کلسترول را به کمتر از ۳۰۰ میلیگرم بر دسیلیتر محدود کنید.
- حتی اگر قرار است بیرون از منزل غذا بخورید، از این توصیهها پیروی کنید.
نقش فیبر غذایی در پیشگیری از افزایش کلسترول خون
همانطور که پیش از این اشاره شد، بالا رفتن سطح کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب خون یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی _ عروقی است. یکی از بهترین انتخابهای غذایی برای متعادل نگاه داشتن سطح کلسترول خون، استفاده از فیبرها بهویژه فیبرهای محلول است که کلسترول خون را تا ۱۴ درصد کاهش میدهد و در نان و غلات، میوهها و حبوبات یافت میشود.
- مواد غذایی پرفیبر از گروه نان و غلات: نان جو سیاه، نان چاودار، سبوس جو، سبزیجات نشاستهای از جمله سیبزمینی، نخودسبز و….
- مواد غذایی پرفیبر از گروه میوهها: تمشک، سیب، توتفرنگی، انجیر خشک، آلو، انبه، پرتقال، شاهتوت، موز و….
البته به خاطر داشته باشید که نباید میزان فیبر برنامه غذاییتان را به یک باره بالا ببرید چراکه ممکن است منجر به بروز عوارض گوارشی همچون نفخ شود. بهتر است مواد غذایی پرفیبر را بهتدریج وارد برنامه تغذیه خود کنید و مقدار کافی هم آب بنوشید. و حتماً با یک دکتر تغذیه مشورت کنید!